Rugbrød

Hvis rugbrød er en livret, så er det min. Det bedste jeg ved er en lun endeskive med smør og ost. Et nybagt rugbrød, er for mig, noget helt uimodståeligt. Det er virkelig svært, at vente med at skære hul på rugbrødet til det er helt kølet af. Det er i hvert fald aldrig lykkedes mig …

Hjemmebagt rugbrød er slet ikke så besværligt som det lyder. Rugbrød kræver ikke særligt meget arbejde, men det kræver at man er tålmodig. Mange bliver en smule skræmt af den lange process. Men det er tiden værd.

Har du nogensinde kigget bag på din rugbrødspakke, hjemme i køleskabet? Næsten alt rugbrød solgt i danske supermarker indeholder hvedemel. Jeg har kun fundet to slags der ikke gør, og hvis jeg køber rugbrød, er det dem jeg tyer til. Det perfekte rugbrød for mig, indeholder nemlig ikke hvedemel. Derfor har jeg fået justeret min egen rugbrødsopskrift til, så den virker, hver gang.

Rugbrød, 2 stk.

Ung surdej:

600 g vand

15 g gær

820 g fuldkornsrugmel


1 liter kold vand

500 g knækket rugkerner

250 g solsikke kerner

250 g hørfrø kerner


50 g havsalt

1 stor spsk maltsirup

 

Dag 1

Mål vand og gær af i en røreskål og opløs gæren. Tilsæt rugmelet og bland til det er homogent, og der er noget tørt mel. Læg et løst låg på, eller et klæde over skålen og lad det stå i 48 timer

Dag 2

Bland vand, korn og kerner sammen i en skål med låg, og lad det trække i 24 timer.

Dag 3

Tilsæt korn og kerneblandingen til fordejen, og ælt det i ca 10 minutter, eller til det er homogent. Smør to rugbrødsforme, og fordel dejen i de to forme. Tænd ovnen på 180 grader, og sæt rugbrødene til at hæve et lunt sted. De må kun hæve til de er 2 cm fra kanten af formen! Og der er dannet små huller i overfalden.

Så snart der er kommet huller i overfalden, skal de i ovnen. Hvis de hæver længere, risikerer du de kollapser. Bag brødene i en time og 45 minutter, og tjek temperaturen. Den skal mindst have en kernetemperatur på 99 grader. Bag dem i 10 minutter til et kvarter længere hvis du er i tvivl. Afkøl helt.

Rugbrødet kan sagtens holde sig lækkert, i en uge på køl. De er fryse egnet, men smuldre altid lidt, hvis de har været frosset.

3 Comments

  1. thank you for sharing the recipe! the breads in your pictures are great! I have a question, I translated the recipe with google translator, and I cannot understand what “knækket rugkerner” is. what is it? can you explain, please.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s