Grydebrød

Det bedste brød jeg nogensinde er stødt på, er sjovt nok også et af de mest simple at bage. Det skal ikke æltes og det kræver kun ganske lidt håndtering. Grydebrød har en god skorpe, og en saftig krumme som er helt unik og uimodståelig.  Man opnår, og fordeler den høje varme jævnt ,og ensartet, ved at bage i en støbejernsgryde.

Jeg synes, at ølandshvede giver et godt, og virkeligt smagfuldt brød. Smagen af den gamle hvedesort er mere dyb, mørk og har en sødere karakter, end almindelig hvedemel. Ølandshvede er en hvedemel med meget højt gluten-, og protein indhold, og som derfor egner sig rigtig godt til de langtidhævede deje, da den tager længere tid om at optage vand.

Dette er helt klart det brød, jeg holder allermest af. Den fejler aldrig og kan varieres på et utal af måder. Så prøv dig frem. Jeg håber du har nogle gode forslag, jeg må høre, eller skal prøve.

Til 1 brød, i en gryde på 4,8 liter:

130 g aktiv surdej (kan udskiftes med 5 g gær)

500 g vand

625 g mel (oftest anvender jeg 80% ølandshvede og 20% fuldkorns spelt eller rug)

12 g salt


Mål vandet af i en røreskål og opløs surdejen heri. Tilsæt salt og alt mel under omrøring, og ælt dejen glat og smidig. Det tager alt fra 7-15 minutter. Men kan sagtens klare at ælte i længere tid, hvis du bruger ølandshvedemel. Stil herefter til hævning på køkkenbordet i 8-12 timer/natten over.

Derefter foldes over hinanden 4-5 gange, ikke mere. Læg et sidestykke/viskestykke ud og kom en god håndfuld mel (gerne fuldkorn), eller gryn ud midt på. Bred melet eller grynene ud i en cirkel på ca 27 cm diameter. Vend dejen over på det melede stykke, og pak det let om dejen og lad den hvile indtil ovnen er varm.

Sæt støbejernsgryden ind på ovnens nederste ribbe, og tænd så ovnen på højeste temperatur, min går til 275 grader. Når gryden og ovnen er klar tages den ud, og dejen vendes over i. Gryden sættes tilbage i ovnen med låg, og bages i 25 minutter med låg og 15 minutter uden, eller til det er færdig bagt. Afkøl brødet på en rist, gerne en time, inden du skærer i det.

Tip: Jeg har aldrig selv oplevet af mit grydebrød sad fast i bunden af gryden – men ellers skal man sørge for, at der er godt med mel omkring dejen, når den vippes over i gryden, gerne fuldkornsmel. Derudover kan en håndfuld gryn, solsikkekerner eller græskarkerner i bunden også være et lille trick. Man må endelig ikke smøre gryden!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s