Foccacia

Foccacia er herligt tilbehør til mange retter. Brødet, som lægger op til, at man blot brækker stykke efter stykke af, passer så fint til en uhøjtidelig middag, en tur i det grønne, eller til de kommende påskefrokoster, der ligger her sidst i marts.

Dette foccacia er bagt med masser af olivenolie, og havsalt, som et klassik foccacia brød. Men udover det, at jeg har tilsat fermenteret kartoffelmos i dejen, som giver den lækreste bløde og saftige krumme, og ikke mindst en fantastisk smag, har jeg tilsat porre som er med til at give struktur!

Lad dig ikke afskrække af ordet “fermenteret”. Der er et hav af goder ved fermentering af mad. Udover at dine madvarer holder længere, så slanker det, styrker dit immunforsvar og gør det lettere for kroppen at fordøje maden. Du kan dog sagtens bruge en anden ikke-fermenteret mos, og stadig få et skønt foccacia.


Fermenteret kartoffelmos

1 kg kartofler

20 g havsalt

Skyl og skrub kartoflerne rene. Lad endelig skrællen være på, det med til at give smag, og struktur. Kog dem helt møre, og lad dem afkøle. Læg kartoflerne over i en kantine, drys havsalt over dem, og mos den med et piskeris, eller en gaffel. Læg låg over, og lad det stå ved stuetemperatur, i ca. 5 – 6 dage. Luk luft ud af beholder hverdag, så der ikke dannes overtryk. Smag på det efter 5 dage, det skal ikke være syrligt, men have en let gæret karakter.  Vej kartoffelmosen af, og kom det i patiskposer som lægges i køleskabet. Det kan sagtens holde sig i 1-2 måneder i køleskabet.


Foccacia

375 g vand

130 g surdej (evt. 3 g gær)

250 g fermenteret mos

600 g Tipo 00 hvedemel

20 g salt

1-2 sauteret porre (tilsmagt med salt og massere af peber!)

 

Toppes med: Olivenolie, peber og timain


Kom vand, gær og surdej i en skål og rør det sammen. Tilsæt herefter mel, salt og olivenolie. Ælt dejen godt. Når dejen er næsten færdigæltet kommes de sauterede porrer i. Ælt dejen yderligere til den er helt fin og glat. I alt skal dejen ca. ælte i 15 min. Mærk om dejen har et stærkt nok glutennet.

Kom dejen i en skål, der er smurt med en smule olivenolie. Stil dejen på køl og lad den hæve natten over.

Dagen efter vendes dejen ud i en form, der måler ca. 25x35cm. Tryk dejen forsigtigt ud, så den fylder hele formen. Hæld olivenolie, friskkværnet peber og timain over brødet, og tryk det let ned i dejen. Tænd ovnen på 230 grader og stil brødet til hævning over ovnen ca 2 timer, eller til det er hævet 30 – 40%. Sæt brødet i ovnen og sku ned på 200 og bag det gyldent og færdigt. ca 30 min.

Tip: Pensel gerne brødet med mere olie, halvejs gennem bagningen. Den kan sagtens tage ca en halv til en hel dl olie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s