Speltboller med surdej

Bløde speltboller med sprød skrope, hævet på surdej, med et godt lag tandsmør og en spand kaffe, så er dagen reddet. Bollerne er nemme at bage, og så holder de sig gode og bløde i et par dage efter bagning. Disse boller er gode til madpakken eller eftermiddagshyggen.

Speltmel har meget højt gluten indhold, men den er lidt mere slap end hos hvedemel. Det betyder at man skal passe på med at ælte sit speltbrød for meget, ellers bliver dejen bare blød og ender med at klaske sammen. Det er derfor også sværere at få store flotte lufthuller med spelt.

Jeg æltet brødet i hånden, i ca 5-7 minutter, indtil den slap bordpladen, og havde samlet sig

IMG_6488


Til 10-12 boller

350 g vand + 25

350 g sigtet spelt

150 g ølandshvedemel

120 g surdej

12 g salt


Dag 1

Kom 350 g vand, surdejen og melet i en skål og rør det sammen til der ikke er mere tørt mel. Lad dejen stå tildækket i mindst 1 time. Det giver melet mulighed for, at absorbere vandet. Kom de sidste 25 g vand og salt i melblandingen og rør det sammen til dejen er blandet godt.

Hvis du vil folde dejen skal den foldes nu. Fold så dejen igen efter 30 minutter. Herefter skal dejen foldes yderligere 2 gange med 1 times mellemrum. Dejen bliver foldet i alt 4 gange. Herefter kommes den i køleskabet natten over.

Hvis du ælter den, skal du ælte dejen til den lige slipper skålen. Pas på du ikke over-ælter dejen. Kom den i en skål, og lad den hæve natten over på køl.

 

Dag 2

Tænd ovnen på højeste temperatur over/under varme med et bagestål/sten i. Lad ovnen og bagestålet varme op i en lille times tid. Vend dejen ud på bordpladen* og skær dejen i 10-12 stykker, der kommes på et stykke bagepapir. Drys med lidt mel på toppen. Bag surdejsbollerne ved 250 grader over og undervarme i 8-10 minutter og skru herefter ned til 230 grader og bag bollerne til de er godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

*Tip: drys evt. bordpladen med kerner/havregryn/hvede- eller rugflager. Det giver en dejlig smag!

2 Comments

  1. De her speltboller er virkelig gode!! Jeg tilføjede en lillebitte smule gær sammen med vand og salt, da jeg ikke stoler 100% på min surdej, og det fungerede perfekt. Tak for opskrift og inspiration😊

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s