Hibiscus Kombucha

Hibiscus planten hører oprindeligt hjemme i tropiske og subtropiske egne, hvor man benytter forskellige dele af planten i madlavningen, og som naturmedicin. Jeg stiftede først rigtig bekendtskab med den smukke blomst, da jeg var ude at rejse i Mellemamerika. I Mexico blev de tørrede blade solgt i løs vægt i alle supermarkeder, hvor vi fik at vide, at dette var en populær drik i de mellem- og sydamerikanske lande. Da vi blev vist rundt i Maya samfundet, blev vi hurtigt klar over, at de ikke troede på naturlig helbredelse. Her dyrkede de hibiscus, yam, papaya og manuka træer. Især manuka var spændende at høre om, da de tiltrak de specielle bier, der eftersigende skulle have en postiv effekt på kræft.

Hibiscus er effektiv mod blærebetændelse og har på længere sigt en tydelig forebyggende effekt på tilbagefald. Det er fantastisk nyt for de mange mennesker, især kvinder, der hyppigt har den mindre fornøjelse af tilbagevendende tilfælde af blærebetændelse.

Udover at virke betændelsesnedsænkende, har hibiscus ligeledes vist en positiv virkning i forhold til forebyggelsen af forhøjet blodtryk og nyresten. Hibiscus indeholder ingredienser, der fremmer udskillelsen af de stoffer, der ellers kunne lægge sig som ”sten” i urinvejene.


Til 4 liter

4 dl gammel te

35 g økologisk tørret hibiscus blade

4 liter vand

400 g økologisk rørsukker

Kombucha mor, SCOBY

Ved alle former for fermentering, er det yderst vigtigt at de arbejder med helt rent glas, hænder og andre redskaber. Sørg altid for at din hygiejne er helt i top. Drik eller spis aldrig fermenteret mad eller drikke, hvis det lugter dårligt, råddent eller har synligt mug.

Kog vand og sukker op, indtil sukkereet er opløst, og lad vandet ramme kogepunktet ca. 90 grader. Sluk for vandet og kom teposen med hibiscus bladene i vandet og lad det trække til det er stuetemperatur. Jeg lave altid teen om aftenen, og lader det stå med låg over til næste dag.

Kom den gamle te og den nye te og en rengjort 5 liters glas krukke, eller dispenser. Kom tilsidst scoby i teen og bind et osteklæde/sidestykke om toppen af glaskrukken. Det er vigtigt at den ikke er lukket tæt! Der kan dannes overtryk i gæringsprocessen, som vil springe glasset!

Lad kombuchaen stå skyggefuldt ved stuetemperatur i mindst 28 dage, og smag herefter på det til du har den ønskede smag og syre.

Jeg vil anbefale kun at drikke ét glas om dagen, især til start, da det er den tilvænningprocess.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s