Æblecider eddike

 

Æblecidereddike er et super godt udrensende middel, som er med til at detoxe kroppen, hjælpe på fordøjelsen og fjerne overskydende stoffer, som ikke giver kroppen nogen fordele. Det smager skønt i dressinger til salater, i vandflasken med lidt citron eller i et glas urtethe.

Udover det, viser æbleeddikke sig at være vanddrivende, have et højt indhold af kalium og vitamin A. Æblesyre og eddikesyre, der begge findes i æblecidereddiken, er sundt for tarmfloraen, og hjælper til fordøjelsen af enkle kulhydrater i kroppen, som samtidig hjælper med til at reducere blodsukkeret. Man har i nyere undersøgelser fastslået, at æblecidereddikke kan have en anti-glycemisk effekt, der kan hjælpe med til at forbedre den naturlige udskillelse af insulin, som kroppen behøver.

Det er ikke kun din krop og fordøjelse som kan nyde godt af eddikken. Bland 1 del æblecidereddikke med 1 del vand. Kom det i en spayflaske og spay det udover dit hår og massér det godt ind i det. Det gør håret skinnende og blødt. Man kunne godt frygte at det ville lugte meget skarpt af eddike, men ud fra min erfaring er dette ikke tilfældet.


Til 1 liter skal du bruge

1 liter ufiltreret økologisk æblemost, gerne lokal og af god kvalitet.

80 g rørsukker

Eddike mor*

Kom æblemosten og sukkeret op i en gryde, og kog det let op indtil sukkeret er opløst. Sluk for blusset og lad det køle af i gryden med låg over. Dette kan med fordel gøres om aftenen og køle i gryden natten over. Hæld æblemosten med det opløste sukker i et patentglas og kom eddikkemoderen i. Bind et osteklæde/viskestykke over åbningen på glasset, så det kan ånde. Lad det stå et sted med skygge ved stuetemperatur. I den første uge skal der røres i glasset 1 gang hver dag. hvorefter man lader det stå i ca 40-45 dage. smag på det undervejs. Herefter tappes det, og kommes på skoldede flasker.

Man må aldrig lukke hverken eddike, kombucha eller kvass helt til i et patent glas, da der dannes tryk i glasset, og det kan eksplodere.

*Eddikke mor findes i bunden af en æblecidereddikkeflaske. Det ligger som ‘snask’ og gærtråde i bunden. Jeg har haft held med at opstøve det i Änglamarks æbleeddikker, ellers kan dette købes over nettet.


Vinaigrette med æblecidereddikke

2 dele olivenolie

1 del æbleeddike

1 god spsk honning

1 spsk dijonsennep

flagesalt og friskkværnet peber

Kom det hele i en skål og rør det sammen til vinaigretten er ensartet i konsistensen. Alternativt kan det rystes sammen i et glas med låg. Vinaigretten kan opbevares i køleskabet en lille uges tid.

Olie, æbleeddike, honning, dijon og en smule salt og peber. Det er alt for enkelt til at være en opskrift i sig selv, man vender vinaigretten i en skål rucola, finthakket kål, i en sommersalat eller kartoffelsalat, og så kan den fint serveres til et stykke grillet kød eller grøntsager.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s