Hurtige boller

Man kan altså sagtens bage en rigtig god bolle, selvom dejen ikke har æltet i flere miuntter, eller har koldhævet hele natten over. Jeg er svært begejstret for min surdej. Jeg elsker at bage med den, og se hvordan den udvikler sig. Surdejsbrød er noget helt særligt, hvis du spørger mig. Men! Tiden og planlægningen holder ikke altid, og trods det, blev disse boller faktisk virkelig, virkelig gode. Denne opskrift har både prøvet med surdejsrester, og med A38, som tilsættes for at aktivere gæren med mælkeyrebaktier, begge dele virker fint og gør, at man kan skrue væsentlig ned for gæren, og de lange hævetider.

De er bagt med gær, så hævetiden er minimal, men de dufter og smager så godt, at både min kæreste og jeg spiste 3 inden de var kølet af, altså 3 hver …

Til 12 store boller

460 g lunken vand (38 grader)

13 g gær (se tip, hvis du vil koldhæve dejen)

3 spsk. surmælksprodukt eller surdejsrester

3 spsk birkes eller hørfrø

225 g fuldkornsmel

375 g fint mel

12 g salt

Hæld vand, gær og surdejresterne eller A38 i en skål og opløs det ved at røre rundt. Kom de resterende ingredienser i, og ælt dejen til den er glat og slipper bordpladen. Jeg ejer desværre ingen røremaskine, men jeg æltede dejen i ca. 10 minutter efter bertinets metode. Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 1,5 time. Når du har en time tilbage af hævetiden tændes ovnen på højeste temperatur, over/undervarme, med et bagestål eller bagesten i. Min ovn går til 275 grader.

Vend dejen ud på et let meldrysset bord og skær dejen i ca. 12-15 stykker. Undgå at arbejde for meget med dejen. Brug en spartel til at forme bollerne, og spænde dem nænsomt op. Kom bollerne på bagepapir og bag dem ved højeste temperatur i ca. 10-15 minutter til de er godt gyldne. Afkøl på en rist og nyd.

Tip: Hvis du gerne vil have friskbagte boller til morgenmad, kan du koldhæve dejen natten over. Skær gærmængden ned til 3-5 gram og følg ellers opskriften. Lad dejen hæve tildækket i køleskabet natten over. Tag den ud om morgenen og lad den temperere mens du varmer ovnen op ca. 1 time ved stuetemperatur, så gæren får lov til at blive aktiv.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s