Ølandsboller med rugkerner

Ølandshvedemel er den meltype, jeg bager mest med og bedst kan lide. Den smager af mere og er sundere end almindeligt hvedemel. Brød bagt med ølandshvede kan få en sprød skorpe og meget luftig krumme, på grund af dens høje bagevne. Kombinationen af ølandshvedemel og rugkernerne er virkelig god. Kornsorterne klæder hinanden rigtig godt. Jeg elsker en god, grov bolle, og disse mætter godt på grund af de gode kostfibre fra rugkernerne og så er de helt perfekte til en god sund madpakke.

Bollerne er også fryseegnet, de bliver som friskbagte, når de bliver dyppet i en skål med vand og lunet i ovnen.

Til 15 boller:

350 g koldt vand

200 g ølandshvedemel

250 g hvedemel

150 g surdej – kan erstattes af 5 g gær

12 g salt

80 g rugkerner

Start med at fodre din surdej så den er klar til at bage med. Sæt herefter rugkerner i blød i ca. samme mængde vand. Mål vand og surdej af, og bland det sammen. Tilsæt mel og bland det godt sammen til det er homogent. Du behøves ikke endnu at ælte i dejen, da dette trin er autolyse. Dejen skal stå i 60 min, så melet kan absorbere vandet. Tilsæt herefter saltet og ‘kram’ eller massérer det ind i dejen og ælt dejen en smule i skålen ved at ”løfte” dejen op ad skålens side. Derved strækker du glutenproteinet i melet, og du får en glat dej. Du kan også sagtens ælte den på maskine, på højeste hastighed i 10 til 12 minutter. Når du synes, at du din dej er æltet nok, så stilles den til side. Når dejen har slappet af i 20- 30 min, skal du folde den. Stil dejen til side i 20-30 min igen, så den får lov til at slappe af, fold den herefter igen. Herefter skal dejen foldes 2 gange med en times interval. Ved sidste fold, hælder du rugkernerne ned i dejen og folder dem ind i dejen, med en blid hånd. Når dejen har slappet af yderligere en time efter sidste foldning, stilles den på køl natten over.

Dag 2:

Tænd ovnen på højeste temperatur, over- og undervarme med et bagestål/sten i, og tag dejen ud af køleskabet så den kan temperere imens ovnen varmer op. når ovnen er varm, vendes dejen ud på et meldrysset bord, og deles ud i lige store stykker med en dejspartel, og læg dem over på et stykke bagepapir. Vær nænsom når du håndterer dejen, for at bevare luften i dejen. Drys lidt mel over bollerne for at give dem et fint udtryk. Før bollerne ind i ovnen og skru ovnen ned på 250 grader. Bag bollerne i 10-12 min.

2 Comments

  1. Skal man sætte rugkerne i blød i ca 80g vand? Og skal den overskydende mængde vand med i dejen eller hældes den fra?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s