Kernebrød

Dette er egentlig en mislykket opskrift, som jeg havde bestemt mig for ikke at dele. Men det blev mere end godkendt herhjemme, og da det var kommet ud fra ovnen, spiste min kæreste ikke mindre end tre skiver med smør, og med munden fuld fik han han sagt “det her skal du bage igen, det er smager virkelig godt”, store ord fra thybo, siger jeg dig. I var også flere der viste interesse for brødet på min instagram.

Hvis der er noget jeg har lært ved surdejsbagning, så er det, at det er let påvirkeligt, især miljømæssigt set. Jeg ville gerne have haft et luftigt formfranskbrød, men istedet fik jeg et tungt men saftigt form brød, der bliver ved med at være skønt selv her på sjette dagen. Vejret var tungt, det regnede, var lidt små køligt, og blæste en stiv vestenvind herude i Bovbjerg. En af de mange fordele der er ved at bage på ren surdej er den lange holdbarhed. Brød kan holde sig lækkert i over en uge, hvis det ikke bliver spist inden …

IMG_9170

Til et brød:

315 g vand

200 g surdej

2 spsk olie

170 g ølandshvede

260 hvedemel.

12 g salt

1/2 dl hørfrø

1 dl solsikke

Start med at fodre din surdej, så den er klar til bagning. Du kan læse her, hvordan du fodrer din surdej og gør den klar til bagning. Sæt herefter kernerne i blød, i kogende vand. Vandet skal kun lige dække kernerne.

Når surdejen er klar til at bage med, så røres vand, mel og surdej sammen til der ikke er mere tørt mel – det skal ikke æltes, men bare røres sammen. Lad det stå tildækket ved stuetemperatur i en time. Herefter kommes salt og de udblødte kerner i dejen. Ælt dejen til den er glat, smidig og nemt slipper skålens kanter eller bordet. Hæld dejen op i en form, foret med bagepapir. Lad dejen stå tildækket og hæve ved stuetemperatur i seks timer, til den er 1 cm fra formens kant.

Tænd ovnen på 250 grader varmluft i mindst 45 minutter. Bag brødet i 20-25 minutter. Tag brødet ud af formen og skru ovnen ned på 230 grader og bag brødet yderligere 5-10 minutter til det er godt gyldent. Lad dit formbrød køle af på en rist og nyd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s