Bagning

B

En af de vigtigste ting, når du bager surdejsbrød er at skabe damp i ovnen. Det hjælper til at brødet hæver flot op, får en flot voluminøs  krumme og dit mønster træder flot frem, hvis du har snittet det. Hvis du ikke bager damp, vil dit brød alt for hurtigt danne en overflade, som gør dit brød ikke kan hæve sig, fordi den ikke kan bryde overfladen. Det giver en tættere krumme og du risikere simpelthen dit brød vil forsøge at løbe væk ved bryde ud gennem siden af brødet. Der er fire lette steps til at få bagt dit brød, flot og uden at brænde dig. Den bedste måde at skabe damp nok, er at bage brødet i en støbejernsgryde. Det lukker dampen inde og skaber en mere jævn varmefordeling.

Jeg har listet fire gode tips op til at hjælpe dig på vej:

  1. Omkring en time før du vil bage dit brød opvarmer du ovnen, med en støbejernsgryde i, til den højeste temperatur din ovn kan komme op på. De fleste husovne kan gå op til 230-275, hvilket er helt fint.
  2. Riv et stykke bagepapir som du skal bruge til at sænke brødet ned i gryden, på den måde undgår du at brænde dig; her taler jeg af bitter erfaring. Når din ovn og gryde er helt gennemvarm, tager du dit brød ud fra køl og vender det ud på bagepapiret. Herefter laver du et langt snit i brødet og sænker det ned i gryden, lægger låget på og sætter det tilbage i ovnen.
  3. Efter 10-15 minutter tages låget af, og temperaturen sænkes til 210 grader. Bag brødet videre indtil skorpen har en dyb gylden farve. Brug din fornemmelse, kan du bedst lide skorpen er lidt mørkere, bager du den bare lidt længere eller “griller” den af. HOLD ØJE MED DEN!
  4. Når brødet er færdigt, tager du det ud af ovnen og lader det køle af på en rist. Nyd at dit hjem dufter af nybagt surdejsbrød. Mit brød holder sjældent længe, men den bedste måde at opbevare brødet er indpakket i et viskestykke eller i en papirspose.

2 Comments

  1. Giver det lige så meget damp til brødet at have et fad med vand stående i. Inden af ovenen, hvis jeg nu gerne vil bage brød på mit bagestål i stedet? 😊
    Jeg er ved at øve mig i at bage surdejsbrød, og vil SÅ gerne prøve lave sådan et flot brød der hæver op! 😊

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s